Opsætning af filt og væv

Vil du gerne undgå revner i dine vægge og/eller lofter? Så skal du sætte filt eller glasvæv på.

Udover glasvæv og filt er med til at forstærke overfladen, så de ikke slår revner og holder på f.eks. løs puds. Så vil det i sidste ende give en flot og ensartet overflade (med struktur).

Hvis du selv vil gøre arbejdet, skal du være opmærksom på, at nogle vævtyper afslører ujævnheder og ikke skjuler dem. Det er især vigtig, hvis du efterfølgende vil male med en maling med høj glans.

Du kan også vælge at lade Malermester Henrik Redke udføre arbejdet. Vi er garant for et solidt grundarbejde, både inden vi går i gang med opsætning af glasvæv og filt, og efterfølgende maling af dine vægge og/eller lofter. Filt, kan du bruge på både vægge og i lofter, hvorimod væv er beregnet til vægge, da der er struktur i.

Sådan udfører vi arbejdet

Som det første sørger vi for, at fladerne er helt rene, de er renset for skidt og snavs. Sidder der gammelt tapet – eller væv – på væggene, fjerner vi det først.

Når vi har fjernet det gamle tapet, går vi fladerne efter for diverse revner, huller og ujævnheder. Vi spartler omhyggeligt ud og sliber til fladen er helt glat og jævn.

 • Er fladerne malede, renser vi med en god grundrens. Vi bruger Flügger grundrens 37
 • Er fladerne sugende, såsom gips og letbetonvægge, grunder vi med en god grunder. Det samme gælder i øvrigt for de områder, der er spartlet
 • Blanke flader sliber vi matte med slibepapir korn 180, som vi naturligvis sørger for er fuldstændigestøvfrit til sidst

Nu er væggene klar til, at vi går i gang med selve arbejdet.

Allerførst smører vi vævfilm på fladerne med en tandspartel eller en langhåret rulle i et jævnt lag. Herefter skærer vi vævbanerne til og altid ca. 10 cm længere end fladens længde. Første bane sætter vi op ved en dørkarm eller et vindue, og altid øverst med et ombuk på ca. 5 cm.

Vi sætter banerne op kant mod kant og glatter herefter vævet ud med en blød spartel, og sikrer os at alle luftlommer forsvinder.

Inden vævlimen helt har gennemfugtet vævet, skærer vi kanterne rene med en skarp hobbykniv.

Når vi er færdige med at sætte glasvæv op, og vævlimen er tør, ruller vi en god grunder på, der er beregnet til glasvæv. Det sikrer en mættet og ensartet bund.

Trin for trin guide, hvis du selv vil udføre arbejdet

 1. Fjern det gamle tapet
 2. Reparer eventuelle huller og revner ved at spartle
 3. Slib
 4. Rens og vask med en god grundrens
 5. Mål flader, beregn og skær
 6. Påfør klister på fladerne
 7. Sæt filten op
 8. Rens med en grundrens beregnet til glasvæv-/filt
 9. Mal dine flader (vægge og/eller lofter)

Når du skal fjerne tapet

Skal du selv fjerne tapetet gør du klogt i at leje en tapetafdamper, fordi det letter arbejdet. Derudover skal du bruge en god spartel til at skrabe tapetet af med, når det har løsnet sig fra væggen.

Spartlearbejdet

Når du skal i gang med at spartle, skal du huske at fugte huller og revner, inden du spartler.

Og du skal være opmærksom på, at huller og revner der er meget dybe, skal fyldes med spartel af flere omgange.

Det er i øvrigt en god huskeregel, at du straks vasker med en våd klud eller svamp omkring det område, der er spartlet og dermed får fjernet den spartelmasse, der naturligt vil være i overskud. Det vil i sidste ende spare dig for noget slibearbejde eller i alt fald minimere arbejdet. Det gør, at du får en glat og fin væg at male eller tapetsere på.

Hjælp til vævbaner

Skal du selv sætte det op, kan du sikre dig, at banens kant sidder lodret ved at bruge en lodsnor. Du skal også huske at bruge en spartel af blød plast eller gummi.

Når du kommer til vævlimen, får du det bedste resultat ved at skære efter en lineal af stål.

Du skal i øvrigt huske, at i hjørnerne skal du dele banen, så den går rundt om hjørnet med ca. 2 cm. Den næste bane skal lappe over med den forrige med ca. 2 cm. Der, hvor de to baner lapper over hinanden, skal du påføre lim.

Det skal tørre i mindst 24 timer, før du kan begynde at male. Du skal også passe på, at du ikke overgrunder. Det kan du se ved, at fladen ser blank og våd ud. Gør den det, skal du matslibe.

Et godt råd er også, at du søger for en god udluftning og ventilation, mens fladerne tørrer. Du kan eventuelt sætte varme på, bare du husker at holde en normal stuetemperatur, så væggene kan tørre jævnt.

Orker du ikke selv at sætte glasvæv og filt op?

Malermester Henrik Redke vil gerne klare det til tider tidskrævende arbejde for dig. Kontakt os, og få et uforpligtende godt tilbud på din opgave.

Få et godt tilbud