Opsætning af filt og væv

Vil du undgå revner i dine vægge og/eller lofter, skal du sætte filt eller glasvæv på

Udover at glasvæv og filt er med til at forstærke overfladen, så de ikke slår revner og holder på fx løs puds, vil det i sidste ende give en flot og ensartet overflade (med struktur).

Hvis du selv vil gøre arbejdet, skal du være opmærksom på, at nogle vævtyper afslører ujævnheder og ikke skjuler dem. Det er især vigtig, hvis du efterfølgende vil male med en maling med høj glans. Du kan også vælge at lade Malermester Henrik Redke udføre arbejdet. Vi er garant for et solidt grundarbejde, både inden vi går i gang med opsætning af glasvæv og filt, og efterfølgende maling af dine vægge og/eller lofter. Filt, kan du bruge på både vægge og i lofter, hvorimod væv er beregnet til vægge, da der er struktur i.

Sådan gør vi

Som det første sørger vi for, at fladerne er helt rene; det vil sige renset for skidt og snavs. Sidder der gammelt tapet – eller væv – på væggene, fjerner vi naturligvis det først. Skal du selv fjerne tapetet gør du klogt i at leje en tapetafdamper fordi det letter arbejdet. Derudover skal du bruge en god spartel til at skrabe tapetet af med, når det har løsnet sig fra væggen.

Når vi har fjernet det gamle tapet, går vi fladerne efter for diverse revner, huller og ujævnheder. Vispartler omhyggeligt ud, og sliber til fladen er helt glat og jævn. Skal du selv i gang med at spartle, skal du huske at fugte huller og revner, inden du spartler. Og du skal være opmærksom på, at huller og revner der er meget dybe, skal fyldes med spartel af flere omgange. Det er i øvrigt en god huskeregel, at du straks vasker med en våd klud eller svamp omkring det område, der er spartlet og dermed får fjernet den spartelmasse, der naturligt vil være i overskud. Det vil i sidste ende spare dig for noget slibearbejde eller i alt fald minimere arbejdet. Det gør, at du får en glat og fin væg at male eller tapetsere på.

Er fladerne malede, renser vi med en god grundrens. Vi bruger Flügger grundrens 37.

Er fladerne sugende, såsom gips og letbetonvægge, grunder vi med en god grunder. Det samme gælder i øvrigt for de områder, der er spartlet.

Blanke flader sliber vi matte med slibepapir korn 180, som vi naturligvis sørger for er fuldstændigestøvfrit til sidst.

Det gør vi for at sikre, at limen hænger bedre fast, og du ikke får tapet, der buler og/eller slipper.

 

Så går vi i gang

Allerførst smører vi vævfilm på fladerne med en tandspartel eller en langhåret rulle i et jævnt lag. Ved overgangene til loft-og fodpaneler og gulve bruger vi en flad pensel. Vi tager kun et par baner af gangen, for at sikre os at limen ikke tørrer ud.

Herefter skærer vi vævbanerne til og altid ca. 10 cm længere end fladens længde. Første bane sætter vi op ved en dørkarm eller et vindue, og altid øverst med et ombuk på ca. 5 cm.

Skal du selv sætte det op, kan du sikre dig, at banens kant sidder lodret ved at bruge en lodsnor.

Vi sætter banerne op kant mod kant og glatter herefter vævet ud med en blød spartel, og sikrer os at alle luftlommer forsvinder.

Skal du selv gøre det, skal du huske at bruge en spartel af blød plast eller gummi.

Inden vævlimen helt har gennemfugtet vævet, skærer vi kanterne rene med en skarp hobbykniv.

Skal du selv gøre det, får du det bedste resultat ved at skære efter en lineal af stål.

Du skal i øvrigt huske, at i hjørnerne skal du dele banen, så den går rundt om hjørnet med ca. 2 cm. Den næste bane skal lappe over med den forrige med ca. 2 cm. Der, hvor de to baner lapper over hinanden, skal du påføre lim.

Når vi er færdige med at sætte glasvæv op, og vævlimen er tør, ruller vi en god grunder på, der er beregnet til glasvæv. Det sikrer en mættet og ensartet bund.

Skal du selv gøre arbejdet, skal du huske, at det skal tørre i mindst 24 timer, før du kan begynde at male. Du skal også passe på, at du ikke overgrunder. Det kan du se ved, at fladen ser blank og våd ud. Gør den det, skal du matslibe.

Et godt råd er også at søger for en god udluftning og ventilation, mens fladerne tørrer. Du kan eventuelt sætte varme på, bare du husker at holde en normal stuetemperatur, så væggene kan tørre jævnt.

 

Skal du selv gøre arbejdet, er her trin for trin i overskriftsform, hvad du skal igennem:

1. Fjerne det gamle tapet.

2. Reparere eventuelle huller og revner ved at spartle.

3. Slibe.

4Rense og vaske med en god grundrens.

5. Måle flader, beregne og skære.

6Påføre klister på fladerne.

7Sætte filten op.

8Rense med en grundrens beregnet til glasvæv-/filt

9. Male dine flader (vægge og/eller lofter).

 

Orker du ikke selv at sætte glasvæv/filt op? Kontakt en professionel

Malermester Henrik Redke vil gerne klare det til tider tidskrævende arbejde for dig. Kontakt os, og få et uforpligtende godt tilbud på, at vi gør det for dig.