Maling af træværk

Træværk, som for eksempel døre, karme, fodpaneler og andet, skal løbende tjekkes for fejl og mangler for ikke at blive ødelagt af slid og ælde.

Hører du til dem, der har svært ved at håndtere træværk? Så får her nogle gode råd til, hvordan du gør, så dit træværk holder sig flot og pænt.

Gå aldrig på kompromis

Hvis du gerne vil opnå et godt resultat, så er det vigtigt, du ikke går på kompromis med dine redskaber eller malingen.

Selvom fladen er helt ny, skal du vaske med en god grundrens, der følges op med vask med almindeligt vand. Er der svedende knaster i træet, skal de skrabes og fedtes af og isoleres med knastelak.

Huller fra søm, revner og ridser med mere skal spartles ud, og slibes til overfladen er jævn og glat.

Malermester Henrik Redke anbefaler, at du sliber med korn 180-220. Husk at fjerne slibestøvet med en blød støvekost, eller tør overfladen af med en hårdt opvredet klud i rent vand.

Første lag maling skal være en fyldig grundmaling. Fordelen ved at anvende en fyldig grunder, er dels at det er lettere at lave et flot resultat, dels sikrer grunderen en god vedhæftning, så der ikke opstår afskalninger.

OBS! Er der fare for gennemslag af farve, skal du bruge en spærrende grunder.

Slib igen. Husk at fjerne slibestøvet med en blød støvekost, eller tør overfladen af med en hårdt opvredet klud i rent vand. Når fladerne er tørre, kan du gå i gang med at male. (1-2 lag dækkende maling). Tjek efter om det er nødvendigt med en mellemslibning.

Er der gammelt maling på dit træværk?

Som ved nyt træværk skal du her også vaske med en god grundrens, der følges op med vask med almindelig vand. Er der noget maling, der sidder løst, skal det fjernes med et skrabejern.

Huller fra søm, revner og ridser med mere skal spartles ud, og slibes til overfladen er jævn og glat.

Malermester Henrik Redke anbefaler, at du sliber med korn 180-220. Slibestøvet skal fjernes, eller tør overfladen med en hårdt opvredet klud i rent vand.

Første lag maling skal være en fyldig grundmaling. Det giver et flottere resultat, og det giver en god vedhæftning, så der ikke opstår afskalninger.

Hvis du er bange for, at den gamle farve vil trænge igennem, så brug en spærrende grunder. Slib bagefter igen og fjern støvet. Når fladerne er helt tørre, kan du starte på malerarbejdet. (1-3 lag dækkende maling). Tjek efter om det er nødvendigt med en mellemslibning.

Ved smalle kanter og svært tilgængelige områder, anbefaler vi, at du maler med en pensel i passende størrelse.

Ved større flader kan du med fordel bruge en lille 10 cm glatrulle. Du skal arbejde vådt-i-vådt for at undgå synlige overgange.

 • Slib altid langs træets årer
 • Du kan med fordel bruge en farvefjerner eller varmepistol til totalafrensning
 • Skal du spartle på buede flader, er det bedst at bruge en gummispartel
 • Har dine dørkarme indfatninger, er det bedst at begynde nederst i hjørnet og male opad og slutte af forneden i den modsatte side
 • Har du fyldningsdøre, skal du begynde med fyldninger og hele tiden arbejde vådt-i-vådt
 • Er dine døre afsyrede, skal de først neutraliseres med eddikesurt vand, inden du maler
 • Du kan male med en lille rulle og glatte ud med en pensel eller malepude, mens malingen stadig er våd. Husk at vaske rullen i grundrengøring, inden du begynder
 • Husk altid at lade malingen tørre mellem behandlingerne
 • Du får det bedste resultat med en temperatur i rummet på ca. 15-20°C
 • Påfør malingen i et fyldigt lag
 • Gå ikke for hurtigt frem med malerrullen; du risikerer, at der blive pisket luft ind i overfladen, så der dannes luftbobler

Skal vi hjælpe dig med maling af dit træværk?

Hvis du ikke selv overskuer opgaven, så hjælper vi dig gerne med at få arbejdet gjort. Kontakt os gerne for at få et uforpligtende tilbud på netop din opgave.

Vil du have et godt tilbud?