Maling af træværk

HAR DU TALT MED DIT TRÆVÆRK I DAG?

Træværk, som for eksempel døre, karme, fodpaneler med flere, skal løbende tjekkes for fejl og mangler for ikke at blive ødelagt af slid og ælde. Hører du til dem, der har svært ved at håndtere træværk, kommer her nogle gode råd til hvordan du gør, så du får et flot træværk.

Først og fremmest er det vigtigt, at du ikke går på kompromis med arbejdsredskaber og maling, hvis du vil opnå et godt resultat. Selvom dine flader er helt nye, skal du altid begynde med at vaske med en god grundrens, der følges op med vask med almindelig vand. Er der svedende knaster i træet, skal de skrabes og fedtes af og isoleres med knastelak.

Huller fra søm, revner og ridser med mere skal spartles ud, og slibes til overfladen er jævn og glat. Malermester Henrik Redkeanbefaler, at du sliber med korn 180-220. Husk at fjerne slibestøvet med en blød støvekost, eller tør overfladen af med en hårdt opvredet klud i rent vand. Første lag maling skal være en fyldig grundmaling. Fordelen vedat anvende en fyldig grunder, er dels at det er lettere at lave et flot resultat, fordi grunderen udjævner underlagets små ujævnheder, dels sikrer grunderen en god vedhæftning, så der ikke opstår afskalninger.

OBS! Er der fare for gennemslag af farve, skal du bruge en spærrende grunder. Slib igen. Husk at fjerne slibestøvet med en blød støvekost, eller tør overfladen af med en hårdt opvredet klud i rent vand. Når fladerne er tørre, kan du gå i gang med at male. (1-2 lag dækkende maling). Tjek efter om det er nødvendigt med en mellemslibning.

 

Arbejdsredskaber

Ved smalle kanter, det vil sige karme, paneler og svært tilgængelige områder, anbefaler vi, at du maler med en pensel i passende størrelse. Ved større flader kan du med fordel bruge en lille 10 cm glatrulle. Du skal arbejde vådt-i-vådt for at undgå synlige overgange.

 

SIDDER DER GAMMELT MALING PÅ DIT TRÆVÆRK?

Som ved nyt træværk skal du også her vaske med en god grundrens, der følges op med vask med almindelig vand. Er der noget maling, der sidder løst, skal det fjernes med et skrabejern.

Huller fra søm, revner og ridser med mere skal spartles ud, og slibes til overfladen er jævn og glat. Malermester Henrik Redkeanbefaler, at du sliber med korn 180-220. Husk at fjerne slibestøvet med en blød støvekost, eller tør overfladen af med en hårdt opvredet klud i rent vand. Første lag maling skal være en fyldig grundmaling. Fordelen ved at anvende en fyldig grunder, er dels at det er lettere at lave et flot resultat, fordi grunderen udjævner underlagets små ujævnheder, dels sikrer grunderen en god vedhæftning, så der ikke opstår afskalninger.

OBS! Er der fare for gennemslag af farve, skal du bruge en spærrende grunder. Slib igen. Husk at fjerne slibestøvet med en blød støvekost, eller tør overfladen af med en hårdt opvredet klud i rent vand. Når fladerne er tørre, kan du gå i gang med at male. (1-3 lag dækkende maling). Tjek efter om det er nødvendigt med en mellemslibning.

 

Arbejdsredskaber

Ved smalle kanter, det vil sige karme, paneler og svært tilgængelige områder, anbefaler vi, at du maler med en pensel i passende størrelse. Ved større flader kan du med fordel bruge en lille 10 cm glatrulle. Du skal arbejde vådt-i-vådt for at undgå synlige overgange.