Sod og nikotin

Har der været lidt for meget røg i stuen?

Vi danskere elsker at hygge, især mellem 1. oktober og 1. marts fordi det er i den periode, det er mørkt og koldt udenfor. Vi kryber sammen i vores hjem og skruer op for hyggen. For de fleste betyder vinterhalvåret og ‘hygge’, at der kommer gang i stearinlysene, og for dem der har brændeovn, er det også i den periode, der tændes op i brændeovnene.

Stearinlys, brændeovne og pejse udleder sodpartikler. Har der ikke været luftet godt nok ud sætter de sodpartikler sig på vægge og lofter, der med tiden bliver sorte.

Det samme gælder for nikotin. Selvom det ikke er mange år siden, vi begyndte at lægge rygetobakken, kan både vægge og lofter være blevet gule af nikotin fra røgtobak.

Vægge der er nikotingule og lofter med sodskader ser ikke godt ud, og kan umiddelbart godt virke som et projekt, der er uoverskueligt at gå i gang med. Men det er ikke umuligt at få både vægge og lofter til at se flotte ud igen ved først at afrense fladerne og herefter bruge en spærrende maling.

Sådan gør du

Allerførst skal du fjerne årsagen til at væggene er gule af nikotin eller lofterne er sodskadet. Hvis der er tapetseret, skal tapet måske fjernes først.

Du skal vaske og rense dine vægge og lofter omhyggeligt med en god grundrens som fx Flügger Fluren 49. Er der opstået skimmel på grund af fugt, skal det desinficeres selvstændigt med fx Rodalon. Du skal blive ved med at rense med grundrens og vaske efterfølgende til nikotin og sod ikke længere smitter af på kludene.

Lad det tørre helt.

Du skal nu bruge en spærregrunder, der effektivt hindrer skjolder fra rester af gammelt nikotin og sod trænge igennem. Gør du ikke dette, risikerer du, at skaderne slår igennem den nye maling og dermed giver gule og brune pletter på dine vægge og lofter igen – og så er du jo lige vidt.

Det er tid for den spærrende maling

Inden du går i gang, skal du være stensikker på, at dine flader er helt tørre. Vent 24 timer inden du begynder at male.

Spærrende maling – og spærregrunder – kan opløse de vandopløsellige farvestoffer fra nikotin og sod, så det ser ud som om et nyt gennemslag af skaderne er ved at opstå. Det skal du ikke være bekymret for, det er nemlig helt normalt, og det forsvinder, når malingen er tør.

Når du maler med  en spærrende maling, er det vigtigt, at du lader det tørre i mindst 24 timer, inden du maler næste lag. På den måde opfanges og fastholdes de farvestoffer, der ellers vil trække gennem en helt almindelig maling. Husk at isolerende maling som spærrende maling er, ikke må fortyndes.

Hvis du ikke lader hvert lag maling tørre fuldstændigt, kan de gamle farvestoffer gå gennem hvert nyt lag maling. Det betyder, at selvom du maler mange lag, vil det ikke holde sod- og nikotinskaderne borte.

Har du kun skader på mindre flader, kan du eventuelt forsegle med Polyfila pletforsegler. Det er kort sagt en pletforsegler på spray. Selve lagtykkelsen af forsegler er ikke stor, til gengæld er den hurtigtørrende og er som nævnt god til mindre sodskader.

Den korrekte arbejdsgang er således:

 • Fjern så meget af skaden som muligt, fx hvis der er tapetseret.
 • Vask de skadede områder meget omhyggeligt med grundrens.
 • Lad det tørre i mindst 24 timer.
 • Mal med spærrende grunder.
 • Lad det tørre i mindst 24 timer.
 • Mal med ufortyndet spærrende maling.
 • Lad det tørre i mindst 24 timer.
 • Mal med ufortyndet spærrende maling.
 • Lad det tørre i mindst 24 timer.

Du kan eventuelt give dine flader et tredje lag med spærrende maling, eller du kan male med en helt almindelig maling ved sidste lag. Du kan også tapetsere oven på den isolerende maling, her skal du bare huske at bruge en kraftig vævlim, så du sikrer dig, at tapetet bliver på væggen.

Kontakt en professionel til at gøre arbejdet med at udbedre sod- og nikotinskader

Malermester Henrik Redke vil gerne gøre det tidskrævende arbejde for dig. Kontakt os og få et uforpligtende godt tilbud på, at vi maler dine vægge og lofter.

Vi gør det med glæde –  ikke mindst fordi vi har stor erfaring i at udføre den slags arbejde.

Tips & Tricks

Undgå at dine vægge og lofter bliver ødelagt af sodpartikler

Sodpartikler kan være svære at se, når stearinlyset er tændt. Men når du puster lyset ud, vil du ikke være i tvivl om, at stearinlyset udsender små sodpartikler. Det er den lille røgsøjle, der kommer efter slukningen, der giver skaderne. Du kan som oftest også lugte det, når du pustet et stearinlys ud.

Kvaliteten af stearinen eller paraffinen, fremstillingen af lyset og selve vægen har meget at sige, når det gælder sodning. Urenheder i stearinen kan betyde, at lyset afgiver sod, når det er tændt. Men lysets kvalitet er ikke det eneste, der har betydning for, hvor meget det soder.

Du kan selv gøre en del for at undgå den skadelig sod

 • Gå efter stearinlys med et lavt sodindeks som fx 1 eller lavere.
 • Sørg for at lyset ikke står i træk. Flammen skal stå stille, ikke blafre.
 • Bloklys skal brænde længe – eller skæres ned hver gang. Et nyt bloklys skal brænde i mindst fire timer første gang, det er tændt. Bloklys har en stor diameter, og har det ikke brændt længe nok, risikerer du at flammen brænder ned i et hul. Brænder flammen ned i hullet, kan den ikke får ilt nok, og så begynder lyset at sode.
 • Stearinlys skal stå med mindst 10 centimeter fra hinanden, så er du forholdsvis sikker på, at lysene har ilt nok til at brænde rent.
 • Luft altid ud efter, at du har haft stearinlys tændt

Kilde om stearinlys: http://samvirke.dk/forbrug/artikler/sod-farligt-undgaa-lysene-soder.html

Link til hvordan du fyrer op i din brændeovn, så du undgår de skadelige sodpartikler:

http://braendefyringsportalen.dk/borger/kampagner/rygestop-guide-for-braendeovne/

http://mst.dk/groenne-tips/hjemmet/braendeovne/