Sod og nikotin

Har der været lidt for meget røg i stuen?

Vi danskere elsker at hygge, især når det mørkt og koldt udenfor. Vi kryber sammen i vores hjem og skruer op for hyggen. For de fleste betyder vinterhalvåret, at der kommer gang i stearinlysene og tændt op i brændeovnene.

Stearinlys, brændeovne og pejse udleder sodpartikler. Har der ikke været luftet godt nok ud, sætter de sodpartikler sig på vægge og lofter, der med tiden bliver sorte.

Det samme gælder for nikotin. Selvom det ikke er mange år siden, vi begyndte at droppe rygetobakken, kan både vægge og lofter være blevet gule af nikotin fra røgtobak.

Nikotingulve vægge og lofter med sodskader ser ikke godt. Men heldigvis er det ikke umuligt at få både vægge og lofter til at se flotte ud igen.

Sådan kommer du de gule vægge til livs

Allerførst skal du fjerne årsagen til, at væggene er gule af nikotin eller lofterne er sodskadet. Hvis der er tapetseret, skal tapet fjernes først.

Du skal vaske og rense dine vægge og lofter omhyggeligt med en god grundrens, som fx Flügger Fluren 49. Er der opstået skimmel på grund af fugt, skal det desinficeres selvstændigt med f.eks. Rodalon.

Du skal blive ved med at rense med grundrens og vaske efterfølgende til nikotin og sod ikke længere smitter af på kludene. Lad det tørre helt.

Du skal nu bruge en spærregrunder, der effektivt hindrer skjolder fra rester af gammelt nikotin og sod trænge igennem. Hvis du ikke gør det, risikerer du, at skaderne slår gennem den nye maling.

Gode tips & tricks til gør-det-selv arbejdet

Hvordan er den korrekte arbejdsgang?

Her får du den helt rigtige måde at gribe opgaven an på:

 • Fjern så meget af skaden som muligt, f.eks. hvis der er tapetseret
 • Vask de skadede områder meget omhyggeligt med grundrens
 • Lad det tørre i mindst 24 timer
 • Mal med spærrende grunder
 • Lad det tørre i mindst 24 timer
 • Mal med ufortyndet spærrende maling
 • Lad det tørre i mindst 24 timer
 • Mal med ufortyndet spærrende maling
 • Lad det tørre i mindst 24 timer

Du kan eventuelt give dine flader et tredje lag med spærrende maling, eller du kan male med en helt almindelig maling ved sidste lag.

Du kan også tapetsere oven på den isolerende maling, her skal du bare huske at bruge en kraftig vævlim, så du sikrer dig, at tapetet bliver på væggen.

Spærrende maling

Inden du går i gang, skal du være stensikker på, dine flader er helt tørre. Vent 24 timer inden du begynder at male.

Spærrende maling – og spærregrunder – kan opløse de vandopløsellige farvestoffer fra nikotin og sod, så det ser ud som om et nyt gennemslag af skaderne er ved at opstå. Det skal du ikke være bekymret for, det er helt normalt, og det forsvinder, når malingen er tør.

Når du maler med en spærrende maling, er det vigtigt, du lader det tørre i mindst 24 timer, inden du maler næste lag. På den måde opfanges og fastholdes de farvestoffer, der ellers vil trænge gennem en helt almindelig maling. Husk at isolerende maling, som spærrende maling er, ikke må fortyndes.

Hvis du ikke lader hvert lag tørre fuldstændigt, så kan de gamle farvestoffer gå gennem hvert nye lag maling.

Har du kun skader på mindre flader, kan du eventuelt forsegle med Polyfila pletforsegler.

Sodpartikler kan være svære at se, når stearinlyset er tændt. Men når du puster lyset ud, vil du ikke være i tvivl om, at stearinlyset udsender små sodpartikler. Det er den lille røgsøjle, der kommer efter slukningen, der giver skaderne. Du kan som oftest også lugte det, når du pustet et stearinlys ud.

Kvaliteten af stearinen, eller paraffinen, fremstillingen af lyset og selve vægen har meget at sige, når det gælder sodning. Urenheder i stearinen kan betyde, at lyset afgiver sod, når det er tændt. Men lysets kvalitet er ikke det eneste, der har betydning for, hvor meget det soder.

Du kan selv gøre en del for at undgå den skadelige sod

 • Gå efter stearinlys med et lavt sodindeks som f.eks. 1 eller lavere
 • Sørg for at lyset ikke står i træk. Flammen skal stå stille, ikke blafre
 • Bloklys skal brænde længe, eller skæres ned hver gang. Et nyt bloklys skal brænde i mindst fire timer første gang, det er tændt. Bloklys har en stor diameter, og har det ikke brændt længe nok, risikerer du, at flammen brænder ned i et hul. Brænder flammen ned i hullet, kan den ikke får ilt nok, og så begynder lyset at sode
 • Stearinlys skal stå med mindst 10 centimeter fra hinanden, så er du forholdsvis sikker på, at lysene har ilt nok til at brænde rent.
 • Luft altid ud efter, at du har haft stearinlys tændt

Skal vi klare dine sod- og nikotin vægge?

Malermester Henrik Redke vil gerne gøre det tidskrævende arbejde for dig. Kontakt os og få et uforpligtende godt tilbud på, at vi maler dine vægge og lofter.

Få et tilbud